Nwsb2017 5ejrg jan-dec12

Dit jaar 2017 zijn er in diverse (parlement, overzeese, overig) verkiezingen in Europa. In Nederland hebben wij op 15 maart 2017 de Tweede Kamer Verkiezingen: https://www.tweedekamer.nl en over verkiezingen: https://www.tweedekamer.nl/hoe_werkt_het/verkiezingen_en_kabinetsformatie

Jaar 2017 

Bondru FM stopt per januari 2018 met life uitzenden op donderdag 19:00-21:00u. De website is in archief 2018 (van 2015-2017)

Volg ons online op: https://hellengillandfriends.org

Caribbean FM Suriname en de Antillen komen zo je huiskamer in. Alle nieuwtjes, achtergronden en muziek uit de "Nederlandse Caribbean" en uit de community in Amsterdam.

Bondru FM niet meer life in de studio (2015-2017) 

Archief materiaal tot 2018.

Grantangi iedereen. HellenJGill

HellenJGill20140927OBA (5)

Maand november 2017

Parool20171109PatrickMeershoek1Zo ziet de nieuwe Amsterdamse Piet eruit © ANP

Bezwaar tegen nieuwe Piet:

‘Ene kwaad ingeruild voor het andere’

Het Landelijk Platform Slavernijverleden (LPS) maakt bezwaar tegen de introductie van Spaanse edelmannen tijdens de intocht van Sinterklaas in Amsterdam.

Door: Patrick Meershoek 9 november 2017, 19:29

In een brief aan het college vraagt de organisatie geen vergunning af te geven voor een kinderfeest waarbij “het ene kwaad wordt ingeruild voor het andere”.

Het LPS schrijft aanvankelijk verheugd te zijn geweest over de afschaffing van Zwarte Piet, maar de metamorfose van de hulp van de Sint in een Spaanse edelman is een nieuwe domper. De activisten zien de Spaanse edelman als het symbool van het koloniale, onderdrukkende bewind van de vroegere Spaanse wereldmacht.

…..

Misdaden

“Je kunt je haast niet voorstellen dat een stad waar het Nationaal Slavernijmonument gesitueerd is, de rol in dit verband niet snapt,” aldus LPS-voorzitter Barryl Biekman:

https://www.platformslavernijmonument.nl

“Onze kinderen zullen leren de criminele Spaanse edelman te eren, de man die ook verantwoordelijk is voor de misdaden tegen de zwarte mens.”

Dezelfde kritiek

Opmerkelijk genoeg kwam precies dezelfde kritiek uit kringen van pro-ZwartePiet-activisten die bezwaar maakten tegen het inruilen van Zwarte Piet voor een Spaanse edelman. Zij wezen erop dat de Spanjaarden in de zestiende eeuw flink hadden huisgehouden in steden als Zutphen, Naarden en Oudewater. Parool20171109PatrickMeershoek2Het comité dat verantwoordelijk is voor de intocht van Sinterklaas in Amsterdam presenteerde deze week de nieuwe outfit voor de honderden Pieten. Met een fraai kostuum van Spaanse edelman verwacht het comité een einde te maken aan de hoog oplopende discussie over het ideale uiterlijk van Pieterman.

Opmerkelijk genoeg kwam precies dezelfde kritiek uit kringen van pro-ZwartePiet-activisten © ANP : https://www.parool.nl/amsterdam/bezwaar-tegen-nieuwe-piet-ene-kwaad-ingeruild-voor-het-andere~a4535433/

Black Achievement Month 2017

BlackAchievemaentMonth20171109NinSee2In de Stadsschouwburg Amsterdam vindt op zondag 1 oktober ‘Black Renaissance’ plaats – dé officiële opening van de tweede editie van de Black Achievement Month – met een spectaculair avondvullend programma.

Er zijn muzikale optredens van onder andere de innemende Nederlandse zangeres en rapper Pink Oculus – die jazzy en soulful hiphop maakt – en operazanger Anthony Heidweiller. De ‘dramatische’ bariton brengt op deze avond maar liefst twee nummers ten gehore, waaronder het stuk ‘Make them hear you’. Hij wordt begeleid door pianist Roderigo Robles de Medina.

Echoes through Time is gemaakt voor het programma New Moves waarin dansers van Het Nationale Ballet zelf een choreografie maken. “In Echoes through Time hanteert Van Hoeve, danser bij Het Nationale Ballet sinds 2012, een heel ander dansvocabulaire. De taal is ruw en ‘street wise’ en het werk wordt dynamisch uitgevoerd door Daniel Robert Silva.” (Seeing dance, Maggie Foyer, 26 juni 2017)

Op 2 november 2013 rond middernacht vond de wereldpremière plaats van Embers, een speciaal ter gelegenheid van de Museumnacht gecreëerd duet van Ernst Meisner, choreograaf en artistiek coördinator van de Junior Company van Het Nationale Ballet, op de gelijknamige muziek van Max Richter. ‘Embers’ zijn stenen (sintels) die rood gaan gloeien als ze verwarmd worden. Nancy Burer en Nathan Brhane zijn sinds 2013 verbonden aan Het Nationale Ballet.

Theater- en dansgezelschap Untold presenteert in het kader van het thema van de Black Achievement Month Black Renaissance een speciaal aangepast stuk uit zijn nieuwste voorstelling ‘Konfo’, waarbij spirituele transformaties vanuit de Afrikaanse identiteit centraal staan. De voorstelling ‘Obia’ van Untold zaaide de afgelopen 3 jaar alleen maar lof en stond in uitverkochte zalen in heel Nederland en Suriname. Met Konfo laat Untold zien dat het ook abstracte kunstvormen succesvol combineert met traditionele Afrikaanse dans- en muziekstijlen.

BlackAchievemaentMonth20171109NinSee1

​Theatermakers Dorothy Blokland en Yahmani Blackman zoeken tenslotte de grens van absurditeit op in hun spoken word act. Ze gaan het hebben over ‘haar’. Gevlochten, gevreesd, gestyled, geperst, gestraight, ongetemd, ongeremd, onderdrukt, bevrijd, gekamd, gewassen, gelocked, getwist, ongedwongen, ongevreesd jezelf zijn….

Na afloop van het programma is er gelegenheid om te dansen in de Koninklijke Foyer onder begeleiding van Harto’s Band & Friends tot 22.30 uur. Andrew Makkinga is de host van de avond en hij wordt bijgestaan door co-host Eliyha Altena:

https://www.blackachievementmonth.nl/opening-black-achievement-month

Maand augustus 2017 

2017-09-01 (1)

Majoie Hajary

Oudere Surinamers herinneren zich haar optredens nog goed. Zij hoorden voor het eerst Chopin of Brahms live vertolkt worden. Surinaamse musici roemen haar kwaliteiten. Ze steken haar composities hoog de lucht in, niet in het minst omdat zij elementen van de verschillende culturen uit haar geboorteland heeft verweven met klassieke thema’s.

Componiste en pianiste Majoie Hajary is misschien niet (meer) bekend bij een groot publiek, maar haar fenomenale muzikale erfenis staat als een huis. Zij overleed de vorige week op 96-jarige leeftijd in Parijs, de stad waar zij het grootste deel van haar leven heeft gewoond. Majoie wordt op 16 augustus 1921 in Paramaribo geboren als oudste van de drie dochters in het gezin van vader Najaralie Harry Hajary en moeder Wilhelmina Tjong-Ayong…………………..Lees meer:

Chandra van Binnendijk m.m.v. Robertine Romeny. 

Lees meer: POSTUUM: Majoie Hajary, componiste en pianiste – DWTonline.com http://www.dwtonline.com/laatste-nieuws/2017/09/01/postuum-majoie-hajary/#ixzz4rRF2C0DS

2017-09-01 (6)

Noni Lichtveld

In Memoriam Noni Lichtveld (3 mei 1929 – 16 augustus 2017)

door Lieke van Duin

Noni Lichtveld heb ik in 1984 leren kennen via Anansi. Het toneelstuk Ba Anansi Woi Woi Woi van de Surinaamse schrijver Edgar Cairo (1948-2000) had me nieuwsgierig gemaakt naar de Afro-Caraïbische spinfiguur Anansi. Wetenschappelijk werd m’n nieuwsgierigheid bevredigd door het proefschrift van dominee Wim Baart: Cuentanan di Nanzi… uit 1983, maar literair genoot ik van Noni’s kinderboek Anansi, de spin weeft zich een web om de wereld (Novib, NBLC 1984): http://werkgroepcaraibischeletteren.nl/in-memoriam-noni-lichtveld-3-mei-1929-16-augustus-2017/

BarrylBiekman2017LPS

Barryl Biekman (Juli 2017)

1 juli is de feitelijke historische Dag in 1863 dat Koning Willem III, bij proclamatie van 3 oktober 1862, (https://app.box.com/s/28vfadbwrdq045z09p3viwyh4ybl4no4) de slavernij in de Nederlandse koloniën heeft afgeschaft. De afschaffing is het gevolg van het Verzet van de tot slaaf gemaakten en de morele, maatschappelijke en politieke druk vanuit (Noord) Europa en Amerika. De tot slaaf gemaakten werden na de formele afschaffing in 1863 nog 10 jaar, en wel tot 1 juli 1873, onder staatstoezicht gesteld. Dat betekent dat ze op 30 juni 23.59, 1863 en op 30 juni 23.59, 1873 nog niet bevrijd waren van het juk van het verwerpelijk slavernijsysteem: https://www.platformslavernijmonument.nl/

Nederland 15 maart 2017

Tweede Kamer Verkiezingen.

Welke partijen nemen deel aan de 2eK verkiezingen in 2017? De gevestigde partijen http://www.parlement.com/id/vk1wljxti6u9/tweede_kamerverkiezingen_2017

Bondru FM Forum

Start maart 2017. Bondru FM Forum (Ondernemerschap, Forum Politiek en Forum Sociaal) Lees meer op platform http://www.hellenjgill.com

bondru-fm-forum

Inspirators

Volg hun activiteiten op deze website. Het zijn deskundigen (breed maatschappelijke reikwijdte): https://hellenjgillproductions.wordpress.com

Agenda

 1. Deelnemers 2eK: http://www.parlement.com/id/vk1wljxti6u9/tweede_kamerverkiezingen_2017
 2. LPS: Barryl Biekman (Burgerinitiatief, Reparation letter): http://www.platformslavernijmonument.nl
 3. NinSee (nieuwsbrief) https://www.ninsee.nl/Nieuwsbrief
 4. Activiteiten algemeen https://www.facebook.com/stbondrufm
 5. St Wiesje: Gerda Havertong (Stichting Wiesje bouwt aan zorg voor mensen met dementie in Suriname. Help mee!) https://www.facebook.com/StWiesje
 6. JulianS With (Kritieken, het schoonmaakmiddel van de geest) https://julianswith.wordpress.com/
 7. Agenda Mahu (Stichting Promotie Maritieme Tradities) http://vriendenvandemahu.nl/Kalender
 8. Nationaal Archief: Het Genootschap voor het Nationaal Archief.

  Lees meer over de website: http://www.gahetna.nl

 9. De Slavernij (Slavernij register): http://deslavernij.ntr.nl
 10. SALTO (Caribbean FM, RADIO) en kies uw omroep: http://www.salto.nl/streamplayer/caribbeanfm_ondemand.asp
 11. Europa NU. Deze site wil de burger in staat stellen zelf een oordeel te vormen over hoe de Europese Unie invloed heeft op ons leven, en hoe wij meebeslissen in Europa. De redactie is onafhankelijk van de Europese Unie en haar instellingen: https://www.europa-nu.nl

Bondru FM Omroep

Bondru FM is (vakantie 15 dec-15 jan) donderdag 19 januari 2017 weer met uitzenden begonnen.

…..

Dank aan iedereen voor de moeite genomen te reageren op zaken ons betreffende.

…..

Tussen januari en maart 2017 zijn wij (ons netwerk) druk doende onze volgers / symphatisanten (breed/objectief) te informeren en/of mee in gesprek te gaan.

Via diverse mogelijkheden kunt u met ons in gesprek gaan. Voorwaarden op de betreffende websites (Thema gerelateerd)

…..

Ontstaan, Groeien, Leren, Ondernemen, Vallen en weer Opstaan.

Niet bewust…..mochten wij fouten maken……..

……

Woensdag 15 maart 2017 Tweede Kamer Verkiezingen.

Er zijn Kandidaten

(die geloven dat zij een bijdrage ten positieve kunnen leveren),..

…..

Kiezers

(schaken op strategische wijze met de keuzes die zij zullen maken),

…….

Campaigners

(die doen gewoon hun werk voor kandidaten)

……

Nederland is een parlementaire democratie……

Keuzes en vrijheden zat. Doe er uw voordeel mee. …..

Zie de lijst

(Partijen, Lijsttrekkers, Verkiezingsprogramma, Kandidaten): http://www.parlement.com/…/vk…/tweede_kamerverkiezingen_2017

……

In de uitzending van donderdag 19 jan 2017

(Spiritualiteit, Onderwijs, (Inter) Nationale Politiek): Team Wk-3 van

mw Tara Oedayraj Singh Varma geflankeerd door

side kicks de dames Sarita Debi Tewarie, Denise Klomp.

En de studiogast deze avond was dhr Eric Roodnat.

……

In de uitzending van donderdag 26 januari 2017.

(Nationale Dichtersdag, Universiteiten Amsterdam)

Team Wk-4 vd dames Carry-Ann Tjong-Ayong, Denise Jannah.

En de studiogast deze avond was mw Cynthia Mc Leod-Ferrier.

Ga naar onze nieuws website, waar wij uitgebreider in gaan op thema’s (wij zijn nog bezig met updates): https://hellenjgill.wordpress.com/

……

Lees meer over deze dames op onze www.bondrufm.com website week-3 en week-4, maar luister ook naar de uitzendingen (SALTO/RADIO/CARIBBEANFM en kies vervolgens Bondru FM donderdag 19:00-21:00 uur): http://www.salto.nl/streamplayer/caribbeanfm_ondemand.asp

…..

Welkom Sarita Debi Tewari (week-3) en

Guillaumine Nelom (week-1 en week-5).

……..

Bijzondere groeten, waardering en veel liefs van ons allemaal

Galieda Mohamedajoeb en dank tot nu toe voor alles.

Hellen Jeanette Gill