Nwsbrief2016 4ejr jan-dec

Een andere opzet.

Wij waren bezig met een format betreft onze stichtingen en hebben nieuws via Facebook, MailChimp en Privé mail verzonden. Dat blijven wij doen.

Op deze webpagina plaatsen wij een soort van jaa overzicht.

7 oktober 2016

Zwart Amsterdam

Met trots presenteert het Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis

Imara Limon Gastcurator (Amsterdam Museum, Zwart Amsterdam, overig)

Imara Limon.

(NiNsee) de eerste editie van de Black Achievement Month in Nederland. Met dit unieke event zoomt NiNsee een maand lang in op de kracht, rijkdom en bijdrage aan de Nederlandse samenleving van mensen van de Afrikaanse diaspora. In het kader van de Black Achievement Month.

Van 7 oktober tot en met 13 november maak je in het Amsterdam Museum kennis met zwarte rolmodellen tijdens de tentoonstelling Zwart Amsterdam. Amsterdammers nomineerden hiervoor schrijvers en politici, maar ook de buurvrouw en de voetbalcoach. Gastcurator Imara Limon maakte een keuze uit deze suggesties.

Lees verder:

  1. http://www.blackachievementmonth.nl
  2. https://hart.amsterdam
  3. https://www.amsterdammuseum.nl/en/exhibitions/black-amsterdam

hellenjgill20161007byannastolyarovaadammuseum2

2 oktober – 13 november

ZUIVER is een groepstentoonstelling met Surinaamse en Nederlandse kunstenaars ter afsluiting van een jarenlange culturele uitwisseling (2006-2014) tussen de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en de Nola Hatterman Art Academy in Paramaribo. Nederlandse docenten gaven les in Paramaribo en Surinaamse studenten haalden hun bachelor in Amsterdam. De meesten keerden weer terug met een indrukwekkende ervaring en niet zonder de belofte van reciprociteit.

Zuiver agendeert de mogelijkheden hiervan; wat is de actualiteit van kunst in Suriname nu? wat is de waarde van culturele uitwisselingen met postkoloniale gebieden? hoe kunnen we de culturele uitwisseling tussen Nederland en Suriname in de toekomst vorm geven?

Tanja Karreman, samensteller van de tentoonstelling, koos voor de spraakmakende titel ZUIVER.Zuiver heeft in Suriname de functie van stopwoordje, nog het best te vergelijken met het gebruik van het woord klopt of precies. Het haast achteloze Surinaamse gebruik ervan staat haaks op de enorme hoeveelheid connotaties en betekenissen die het woord heeft (rein, ongemengd, vlekkeloos, netjes, oorspronkelijk, onbevlekt, betrouwbaar, correct, oprecht). Tegelijkertijd kunnen we met de keuze voor dit woord niet om de kern van de actualiteit heen: wat is zuiver? Zuiver goud. Zuiver ras. Binnen de context van dit project wordt het woord ingezet als referentie aan het luchtige Surinaamse gebruik ervan en als verwijzing naar een oprechte, eerlijke en zuivere manier om om te gaan met de mensen en de wereld om je heen.

Het belooft een zinderende tentoonstelling te worden met veel kleur, geur en tactiliteit. Thema’s als etniciteit, de oorsprong van taal, scrarificatie, grondstoffendelving, lokale culturen, tradities en ambacht staan centraal.

Deelnemende kunstenaars: Razia Barsatie, Christiaan Bastiaans, Ruben Cabenda, Annemarie Daniel, Moritz Ebinger, Neil Fortune, Rinaldo Klas, Trimo Kromotaroeno, Ellen Ligteringen/ Rutger Lem, Frank Mandersloot, Erik Mattijssen, Marcel Pinas, Tammo Schuringa, Roos Theuws, Ton Zwerver.

Zuiver is een samenwerking met de Nola Hatterman Academie in Paramaribo en de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam en wordt mede mogelijk gemaakt door?

Ga naar de website voor meer informatie:

http://www.nieuwdakota.com/tentoonstellingen.php?pool_page_id=4