Nieuwsbrief 3ejr nr02 april-juni2015

0000-00-00 

Workshops, OBA Amsterdam, www.oba.nl

 

I.v.m. omstandigheden, datum nader te bepalen.

  1. Dana Saxon: Workshop; Erfgoed: https://www.facebook.com/dana.saxon.16
  2. Irene Schenker: Workshop; Sieraden: https://bondrufm.wordpress.com/irene-schenker
  3. Hellen J. Gill Hellen Jeanette (ICT-Digitaal, Computer beheer- en gebruikers tips): voor Donateurs (korting), en niet Donateurs. Aanmelden via bondrufm@outlook.com en Info op www.bondrufm.com

2015-06-18

TENTOONSTELLING: ‘ROEMERS DRIELING’, 18 juni 2015, Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam. Opening Donderdag 18 juni, 17.00 uur.

18 Juni t/m 18 Juli (vervolg tentoonstelling 12 augustus t/m 22 augustus 2015).

Onder de titel: ‘Roemers Drieling’ wordt een tentoonstelling georganiseerd in samenwerking met het Centrum voor Beeldende Kunst Amsterdam Oost. De tentoonstelling zal geopend worden door Astrid H. Roemer.

Wij hebben negen kunstenaars benaderd om te reflecteren op het werk van Astrid Roemer.

De volgende kunstenaars hebben aangegeven graag mee te werken aan de tentoonstelling:

Marlene Dumas

Esiri Erheriene – Essi

Farhad Foroutanian

Fabrice Hünd

Iris Kensmil

Christian Nyampeta

Urok Shirhan

Wendela de Vries

Marga Weimans

Cultureel Gedeelte

Performer Gerda Havertong draagt gezongen poëzie voor van Astrid H. Roemer uit haar bundel NoordzeeBlues onder begeleiding van percussionist Hellen Jeanette Gill.

Na een feestelijke opening blijft de tentoonstelling van juni tot augustus 2015 open. De tentoonstelling zal eerst te zien zijn in CBK Amsterdam Oost Watergraafsmeer en naar een nog nader te bepalen locatie in Den Haag.

Roemer gaf een literaire verbeelding van een tribunaal dat nooit heeft plaats gevonden: de berechting van de daders van de Decembermoorden. Aan de kunstenaars om rond dit imaginair proces, zoals Roemer dat heeft opgeroepen, hun heel eigen visuele verbeelding te tonen.

Wat de keuze van de kunstenaars betreft: zoals bij de vorige tentoonstellingen pretendeert initiator Cindy Kerseborn niet het gehele veld te overzien, maar volgt al jaren Nederlandse – en niet westerse beeldende kunstenaars, die open staan voor thema’s en invloed van buiten de Westerse cultuurkring. Daarom is de keuze van deze kunstenaars niet willekeurig, allen hebben indirect en of direct iets met het onderwerp gemeen. Allen hebben zeer enthousiast gereageerd op de uitnodiging om deel te nemen.

Cindy Kerseborn zoekt als documentairemaker naar aansprekende visuele elementen en probeert daarmee een brug te slaan tussen literatuur, kunst en haar eigen stiel, in documentaire film, waarin het beeldmateriaal van bovengenoemde kunstenaars van pas zal komen: Read more: http://www.cimakefoundation.eu/astridroemer/tentoonstelling

2015-05-22 

St Cimaké Foundation, Cindy Kerseborn: Met een drieluik over de Surinaams-Nederlandse schrijver Edgar Caïro, de Antilliaans-Nederlandse schrijver Frank Martinus Arion, en de Surinaams-Nederlandse schrijfster Astrid Roemer: http://www.cimakefoundation.eu

2015-april en mei 

St Fajaloby, Marcia Sedoc: Events en social projects, het hele jaar door. Ga voor meer informatie naar: https://www.facebook.com/marcia.sedoc1

2015-05-05 

St Street Art Amsterdam, Anna Stolyarova: Street Art internationaal. Amsterdam, en Tour: www.facebook.com/streetartmuseumamsterdam?ref=br_rs

2015-04-30 

St Bondru FM Omroep: Geïnteresseerd? Bel naar de studio. Redacteuren, zijn aanwezig, om u te woord te staan. Doe in 3 minuten tijd, iets naar uw gading. Vertellen / Vragen / of Voordragen. Bellers zijn; Donateurs en niet Donateurs. Volg ons op www.bondrufm.com . Studio Telnr 020 788 4 312 openbaar op 30 april 2015.

Studiogasten en Redactieleden, Bondru FM Omroep in Amsterdam.

Studiogasten en Redactieleden, Bondru FM Omroep in Amsterdam.

2015-04-23 en 24

Proud Rebel, Patricia Kaersenhout: http://pkaersenhout.com CBK Zuidoost opent op donderdag 23 april de tentoonstelling Rebelse Trots van Patricia Kaersenhout (Den Helder 1966). Opening donderdag 23 april om 17 uur. Gastspreker: Sylvana Simons, presentatrice. Locatie: CBK Zuidoost. Gratis toegang, Te zien t/m 27 juni. Web: http://nl.linkedin.com/pub/dir/Patricia/Kaersenhout 

24 april 2015 – 31 augustus 2015

Het Amsterdam Museum en CBK Zuidoost presenteren Rebelse Trots, een project van kunstenaar Patricia Kaersenhout over de zwarte feministische golf in de jaren ’80 in Amsterdam.

Een groep vrouwen verenigden zich in zwarte vrouwencentra als Flamboyant en Zami en noemden zich ZMV vrouwen (Zwarte Migranten Vrouwen). Nu, ruim 25 jaar na dato, brengt Kaersenhout de verhalen van deze vrouwen, de voorhoedsters van de zwarte vrouwenbeweging, onder de aandacht. In de Schuttersgalerij van het museum is daarom een groepsportret te zien met vrouwen die in de jaren ’80 deel uit maakten van de zwarte feministische golf zoals Tania Leon, Helen Jeanette Gill, Julia da Lima, Philomena Essed, Mercedes Zandwijken, Gloria Wekker, Ernestine Comvalius, Alem Desta, Ellin Robles, Mavis Carrilho, Cisca Pattipilohy en Troetje Loewenthal.

Het portret in de Schuttersgalerij is te zien tot eind augustus. Daarnaast wordt in de week van 25 april tot en met 2 mei dagelijks om 13 uur de film gedraaid die Patricia Kaersenhout maakte als onderdeel van dit project. In de film zien we de handen van de vrouwen die het lichaam van een rebelse vrouw borduren. Dit staat symbool voor de historische non positie van de zwarte vrouw in de geschreven westerse geschiedenis en het hechten/helen van wonden uit het pijnlijke koloniale verleden.

De film vertoning in het auditorium. Entree gratis, excl. toegang museum: http://www.amsterdammuseum.nl/rebelse-trots

In CBK Zuidoost is tot en met 27 juni een korte film en een serie portretdoeken te zien waarmee Kaersenhout een ode aan brengt aan deze vrouwen: www.cbkzuidoost.nl/nieuws/sylvana-simons-opent-tentoonstelling-rebelse-trots

VPRO radio: Nicole Terborg: In de jaren ’80 was er een belangrijke zwarte feministische golf. Kunstenares Patricia Kaersenhout brengt met de expositie Rebelse Trots een ode aan een aantal vrouwen die daar deel van uitmaakten. De dubbeltentoonstelling is te zien in het Amsterdam Museum en CBK Amsterdam Zuidoost. Nicole Terborg ging naar de opening: www.vpro.nl/nooitmeerslapen/speel.POMS_VPRO_844431.html

HellenJGill2015PatriciaKaersenhoutVPRO23-24april. Rebelse Trots.

HellenJGill2015PatriciaKaersenhoutVPRO23-24april. Rebelse Trots.

2015-04-17

We zijn ondertussen bijna tien jaar verder. Nog geen spijt van uw beslissing?

Neslo: “Helemaal niet. Ik heb het enorm druk, maar ik zou het niet anders willen. Het leven lijkt hier ook altijd een beetje vakantie. De zon schijnt, de lucht is blauw en de vogeltjes fluiten. Ik ben een echt zomerkind, de winter is niet aan mij besteed. In dat opzicht mis ik België en Nederland dan weer niet.”

U heeft het druk, zei u. Met wat zoal?

Neslo: “Toen ik hier opnieuw toekwam, stond Suriname op het punt om hun onderwijs te vernieuwen. Vooral op vlak van cultuur kwamen er aanpassingen, want cultuuronderwijs hadden wij nooit echt gekend. Ik heb meegeschreven aan het nieuwe onderwijsplan. Daarnaast help ik mee met de opstart van een conservatorium, word ik gevraagd voor de begeleiding van allerlei culturele activiteiten en hou ik mij natuurlijk vooral bezig met Studio T.”

Wat moet ik mij voorstellen bij Studio T? Een theateropleiding?

Neslo: “Een opleiding zou ik het niet noemen. Het is eerder een nieuwe stroming –een school- binnen het theater. Het is een samensmelting van alle andere muze’s: muziek, tekst, beeldhouwwerk, enzovoort. Ik ga op zoek naar het theater van morgen. Wie wil, mag meezoeken.”

2015-04-12 

St Wiesje, Gerda Havertong: www.wiesje.nl  zet zich in om middelen bij elkaar te brengen, kennis over te dragen en voorzieningen te realiseren voor mensen met dementie in Suriname. Lees meer over Wiesje Brunch.

2015-04-11 (9 – 11 april)

NATIONAL REPARATIONS COMMITTEE OF SURINAME.

Informatie Barryl Biekman: http://www.platformslavernijmonument.nl

en https://www.facebook.com/pages/Barryl-Biekman/217599264924259?fref=ts

Informatie Armand Zunder: http://en.wikipedia.org/wiki/Armand_Zunder Contibution of Armand Zunder

Chairman of the National Committee Suriname

to the NATIONAL/INTERNATIONAL REPARATIONS SUMMIT

April 9-11, 2015, NEW YORK

Representatives from the Caribbean Community Reparations Commission and the U.S. National African American Reparations Commission plan to call for a Global Summit of Reparations Commissions for 2017 to discuss demands for redress of the crimes of slavery and segregation.

http://www.laht.com/article.asp?ArticleId=2383590&CategoryId=14092

The Latin American Herald Tribune aims to be the main source of news for the English-reading public about Latin America and to satisfy the need for fair and balanced information about politics, economics, business, sports, literature, the community and other topics of interest with objective and impartial news from the best reporting our international team can deliver, as well as providing the best reporting from all over the world from our partner papers: http://www.laht.com/index.asp